vrijdag 26 juli 2013

We hebben ze weer in de tuin en ze liggen heerlijk te zonnen

Hagedissen (Lacertilia) zijn een onderorde van de  schrub reptielen die meer dan vijfduizend soorten telt. Hagedissen zijn daardoor de grootste groep van alle moderne  reptielen . Ze zijn ontstaan in het Trias  maar goede fossielen zijn pas bekend uit het Jura .De slangen ontstonden in het krijt uit een groep van de hagedissen. Hoewel slangen dus evolutionair gezien tot de hagedissen behoren, worden ze hier verder niet behandeld vanwege de afwijkende fysiologie en levenswijze.

 Hagedissen blijven meestal klein; de meeste soorten worden inclusief staart niet groter dan 50 centimeter en slechts weinig soorten bereiken een lengte van meer dan één meter. De meeste hagedissen zijn groen tot bruin van kleur en hebben een afgeplat lichaam met een duidelijk te onderscheiden kop en staart en vier goed ontwikkelde poten. Een aantal groepen heeft echter een cilindrisch lichaam en gedegenreerde  poten, enkele soorten hebben alleen voorpoten en een aantal groepen is geheel pootloos, dergelijke hagedissen kunnen gemakkelijk worden verward met slangen.
 De kleuren en diverse aanpassingen van het lichaam kunnen heel verschillend zijn. Een aantal hagedissen heeft lichaamsuitsteeksels zoals stekels, kammen, hoorntjes, kragen of zweefvleugels. De kameleons hebben een sterk zijdelings afgeplat lichaam met verschillende zeer kenmerkende aanpassingen.
Ook de levenswijze van hagedissen is zeer variabel en hangt vaak samen met de familie waartoe een soort behoort. Gekko´s bijvoorbeeld zijn meestal 's nachts actief en leven in bomen terwijl de echte hagendissen  overdag actief zijn en op de bodem leven. Beide groepen kennen echter ook weer uitzonderingen zoals dagactieve gekko's en klimmende echte hagedissen.
 Hagedissen zijn koudbloedig  en nemen graag een zonnebad  om zich op te warmen door de zon. Ze kunnen zich veel sneller bewegen en zo efficiënter jagen en vluchten. Hagedissen eten overwegend insecten en andere geleedpotigen, grotere soorten eten soms gewervelden of schakelen over op planten. .

Nu we zijn weer blij dat ze er zijn, het zijn schitterende diertjes.

Fijne dag allemaal groetjes Angus en Joke

Ps artikel Wikapedia.